In acest blog o sa acord o mare atentie acestui subiect, deoarece am observat ca problema eficientei energetice este putin ignorata atunci cand se construieste o casa de la zero sau cand se reabiliteaza termic o locuinta. Sub motivatia ca este scumpa reabilitarea termica, se face rabat la calitate si pentru o diferenta de bani care poate fi amortizata in cativa ani, se face o treaba de mantuiala. Pentru o casa de 100mp parter plus mansarda se poate plati in lunile de iarna 800 RON, 500RON sau 250 RON. Diferenta consta in gradul de termoizolare al locuintei. Tu cat vrei sa platesti?
În prezent, clădirea este considerată ca un organism într-o evoluţie continuă, care în timp trebuie tratat, reabilitat şi modernizat pentru a corespunde exigenţelor stabilite de utilizator într-o anumită etapă. De mare actualitate sunt analizele şi intervenţiile legate de economia de energie în condiţiile asigurării unor condiţii de confort corespunzătoare. Acest aspect a fost denumit eficientizarea energetică a clădirii. În paralel cu reducerea necesarului de energie, se realizează două obiective importante ale dezvoltării durabile, şi anume, economia de resurse primare şi reducerea emisiilor poluante în mediul înconjurător.
Sporirea eficienţei energetice se poate realiza pe mai multe căi, de la educarea utilizatorilor clădirii în spiritul economiei de energie, la intervenţii ce sunt la îndemâna multora şi până la efectuarea unei expertize şi a unui audit energetic în urma cărora experţii recomandă o serie de soluţii tehnice de modernizare. Aceste soluţii depind de tipul, vechimea şi destinaţia clădirilor şi se constituie în ceea ce se numeşte reabilitarea sau modernizarea clădirii.
Reabilitarea/modernizarea termică a unei clădiri reprezintă îmbunătăţirea ei în scopul menţinerii căldurii la interior. Aceasta presupune adăugarea de izolaţie termică, etanşarea, îmbunătăţirea sau chiar înlocuirea ferestrelor şi a uşilor, precum şi îmbunătăţirea echipamentelor şi instalaţiilor cu care este dotată clădirea. Reabilitarea termică înseamnă şi implementarea de măsuri de eficienţă energetică în toate activităţile de renovare şi reparaţii ale clădirii.
Eficientizarea energetică a clădirilor reprezintă o prioritate de prim rang, având în vedere slaba calitatea a majorităţii construcţiilor existente, fie vechi, fie ieftine. Pe de altă parte, costurile legate de reabilitarea termică a unei clădiri sunt mai mici decât costurile legate de instalarea unei capacităţi suplimentare de energie termică pentru încălzire.
Un subiect destul de interesant, astept cu interes si urmatoarele articole :)
RăspundețiȘtergereEficienta energiei este in plina desfasurare la noi, din pacate o mai mare eficienta energetica inseamna un cost mai mari pe kWh
RăspundețiȘtergere