miercuri, 26 ianuarie 2011

Pregatirea terenului pentru construcţii şi organizarea şantierului

Pentru demararea unei construcții este nevoie de pregatire şi de organizare atât a terenului cât şi a şantierului ce urmează să se formeze.

În primul rând propietarul trebuie să realizeze un panou cu dimensiunile de 60x80 cm pe care trebuie notate denumirea obiectivului conform autorizaţiei de construcţie, numele beneficiantului, numărul autorizaţiei de construcţie, data eliberării autorizaţiei şi eventual data terminării construcţiei, în cazul unui control dacă nu va fi găsit acest panou propietarul este amendat.

Este important să va împrejmuiţi parcela. Dacă nu  aveţi gard e mai bine, deoarece acesta risca sa fie ciobit, murdarit sau lovit de utilajele care vă vor intra în curte sau pur şi simplu de manevrarea proasta a materialelor.  Dar,  totuşi,  este nevoie de o împrejmuire nu foarte costisitoare, şi acest lucru pentru siguranţa materialelor ce vor fi depozitate în curte (grinzi, cărămizi, BCA etc. ). Acest lucru în puteţi face de exemplu cu plase de sârmă, ceea ce permite manevrarea lor uşoară,  şi vă oferă posibilitatea de a avea deschidere mare în care să intraţi cu diverse utilaje.

Terenul trebuie curăţat de deşeuri, resturi de pământ şi nivelat, pentru a avea o privire de ansamblu mai bună.  Oricum zona va fi săpată pentru construirea fundaţiei şi veţi avea destul loc ocupat de pământul extras din şanţurile formate, aşa că având terenul curat veţi câştiga spaţiu.

Trebuie să stabiliţi sursele de curent electric (să reziste la aparaturile care trebuie folosite precum cele de sudură, betonere sau scule). Să aveţi o sursă de apă dar şi furtun suficient de lung cât să ajungă la construcţie, inclusiv si la un nivel superior dacă este cazul. Trebuie să construiţi un WC şi o magazie de scule (dacă parcela este goală). Dacă materialele grele le veţi depozita afară, va fi necesat şi alte materiale precum ciment, adezivi sau pur şi simplu scule ce trebuiesc adăpostite de ploi sau intemperii, pe lângă aceasta veţi avea şi o siguranţă asupra lor.  Este bine ca de la început să stabiliţi unde veţi depozita balastrul, nisipul, BCA-ul sau cheresteaua, în funcţie de caz. Să aveţi în vedere ca acestea să poată fi accesibile dar în acelaşi timp să nu încurce, precum şi separarea acestora pe sortimente vă va fi de folos (de exempu separarea fierului pe grosimi).

Un alt sfat ar fi să faceţi rost de scule din timp, tocmai pentru a nu întrerupe lucrările din cauză că nu aveţi decât o betoneră sau nu sunt suficiente roabele, etc.  În mare  aveţi nevoie de lopeţi târnacoape, roabe, ciocane, cleşti, foarfece tăiat fier beton, nivele, rulete, maşini de găurit, flex, disc de tăiat lemn, aparat de sudură, betoneră, cabluri electrice, etc. Binenţeles că acestea le alegeţi în funcţie de tipul construcţiei, de materialele folosite, dar e bine să le procuraţi înainte daca echipa de muncitori nu dispune de acestea.

Dacă parcela de teren nu permite la racordarea cu canalizarea a oraşului, un lucru foarte important înaintea inceperii unei construcţii este să vă realizaţi propia canalizare. Aşadar să stabiliţi din timp amplasarea unei fose septice. Acelaşi lucru se întâmplă în cazul  în care nici racordarea cu apă potabilă nu este posibilă: nu uitaţi că mai întâi trebuie construită o fântână sau o pompă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu