miercuri, 7 iulie 2010

De ce se construieşte in regie proprie?

Se spune că în materie de satisfacere a clienţilor, firma trebuie să obţină 100% din satisfacţia clienţilor, deoarece un procent mai mic duce la cheltuieli de marketing mai mari, la o luptă acerbă pentru clienţi de pe piata liberă sau la o încheiere prematură a activităţii.

O rată de 80% de clienţi satisfăcuţi poate duce la o deteriorare extrem de rapidă a imaginii constructorului şi la eliminarea lui de pe piaţă. Un client nemulţumit îşi comunică impresiile de patru ori mai mult decât un client mulţumit, prin urmare cei 20% de nemulţumiţi vor fi tot atât de ascultaţi cât cei 80% de clienţi mulţumiţi. Aceasta duce la o imagine a firmei în care jumatate din clienti sunt mulţumiţi şi jumatate sunt nemulţumiţi.

Cifrele din marketingul clasic se aplica şi în marketingul direct: un client nemulţumit vorbeşte în medie cu 10-12 alte persoane, din care fiecare mai retrimite mesajul altor 5 persoane. Partea negativă este că doar 5% din clienţii nemulţumiţi işi exprimă nemulţumirea, restul de 95% renunţând pur şi simplu la serviciile constructorului.

De multe ori aceste nemulţumiri ajung mai rar la urechile directorului general, majoritatea se ’’ascund’’ pe traseu şi dacă ajung, sunt puţine cazurile în care se oferă bonusuri de consolare clientilor.

În consecinţă trebuie mărită investiţia în marketingul de pe piaţa liberă şi cum sunt multe firme care cosideră marketing-ul un moft, nu trebuie să ne mirăm de ce se închid atâtea firme.

În cazul în care un client îşi construieşte casa în regie proprie şi apelează la un grup de muncitori, comunicarea se face mult mai uşor de ambele parţi şi se ajunge uşor la gradul de 100% satisfacţie prin comunicarea directă, nefiind nevoie de aprobari pentru solicitările clientului.

Echipele bune de muncitori cu toate că nu au pregătire superioară în markenting sunt de cele mai multe ori mai eficiente decât multe firme de construcţii, care se respectă şi investesc puternic în campanii de marketing.

Mai jos vă prezint un mic studiu de caz:

Exemplul 1 – productivitate în aşteptarea salariului
Firma de construcţii
Să ne imaginam că la o firmă de construcţii din diverse motive se întârzie plata către muncitori o saptămână. Muncitorii nemulţumiţi, se vor razbuna pe client şi vor munci fără spor şi la o calitate mai slabă o săptămână întreagă, sau vor “ciupi” din materialele de construcţie pentru a-şi acoperi factura telefonică sau alte urgenţe. După o săptămănă când se plătesc salariile, se mai recuperează timpul pierdut, se reface munca facută de mântuială sau se aduce înapoi ce s-a “ciupit”?


Echipa de muncitori
În momentul în care nu au primit banii, muncitorii au oprit lucrarea până la remedierea problemei.

Exemplul 2 - alcoolul pe şantier
Firma de construcţie
Oamenii consideră că lucrează pentru firmă şi nu pentru ei, ca urmare se acoperă unul pe altul dacă sunt probleme.

Echipa de muncitori
Sunt foarte mici şansele ca într-o echipa de muncitori sa fie probleme cu alcoolul, deoarece ei caştigă la lucrare şi nu îşi permit pierderi de timp din cauza unui coleg cu probleme.

Exempul 3 – garanţiile
Firma de construcţii
Se oferă garanţie pe lucrare conform contractului.
Garanţiile se oferă pe manoperă şi pe produse. Garanţiile pe produse se pasează la producător sau distribuitor. Cine dă în judecată producătorul de parchet, de tencuială decorativă, de ţiglă metalică... dacă se depreciază înainte de termen?
Dacă peste 3 ani firma de construcţii se închide, cine vă mai ofera garantia?


Echipa de muncitori
Se oferă garanţie verbală.
Beneficiarul angajează un diriginte de şantier care verifică pe stadii de execuţie respectarea proiectului, calitatea manoperei şi a materialelor folosite.
Dacă se cumpără materiale de calitate şi manopera este de calitate, cine mai are nevoie de garanţie contractuală? La fel ca şi în cazul firmelor de construcţie, garanţiile pe produse se pasează la producător sau distribuitor.

Exemplul 4 – Preţuri la materialele de construcţii
Firma de construcţii
Câte firme de construcţii oferă discount-ul obţinut clientului?


Echipa de muncitori
Clientul poate opta să işi cumpere singur materialele. Când merge cu devizul de materiale la un depozit mare de construcţii, va obţine un dicount apropiat de cel obţinut de firmele de construcţii, iar dacă va face plata cu banii cash pe un volum mai mare de materiale, va obţine un discount considerabil.

* Acest articol nu promovează munca în regie proprie ci e un semnal de alarmă pentru firmele de construcţii care nu se respectă şi nu îşi respectă clienţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu