joi, 3 noiembrie 2011

Case pe structura metalica



    Aceste clădiri sunt construite printr-un sistem bazat pe materiale moderne precum OSB, vată minerală, polistiren, plăci de gips carton, toate acestea îmbracând structura metalică, astfel realizându-se pereți tip sandwich.

   Ca și avantaje putem aminti faptul că sunt economice din punct de vedere al construcției și întreținerii și ce este mai important: rapiditate în execuție (o casă cu structură din oțel se ridică în 3-4 luni). Structura din oțel nu este greoaie, deci nu suprasolicită construcția (oțelul este cu 60-70% mai ușor decât lemnul). Un alt avantaj ar fi modul de realizare a construcției, adică: evitarea zidăriei ude care necesită timp pentru uscare, grad de prefabricare ridicat, ceea ce înseamnă că veți găsi părțile componente ale structurii la orice dimensiuni doriți, cu găuri de trecere pentru instalațiile electrice, sanitare sau țevile de apă. Flexibilitatea în procurarea materialelor este foarte mare, acestea pot fi transportate și montate în orice anotimp.

    Din punct de vedere tehnic putem spune că structura de rezistență din oțel are rezistență foarte mare, nu crepă în timp, nu putrezește. Durata de viață a acestui tip de casă este de 150 de ani în condiții de expluatare normală.

    Practic, structura este realizată din stâlpi metalici cu secțiune rectangulară încastrați în cuzineți din beton armat. Planșeele sunt realizate din lemn stratificat și sunt rigidizate cu OSB, peste care se aplică termoizolașie din vată minerală bazaltică (de 20 cm). În cazul pereților de regulă sunt prefabricați din lemn stratificat și ca în cazul planșeelor sunt rigidizați cu OSB și apoi izolați cu 10 cm vată minerală. Șarpantele sunt compuse din panouri prefabricate din lemn.


    Avantaje la casele pe structura metalica
-    constructia poate fi terminata rapid (3-4 luni) deoarece nu se lucreaza cu tencuieli si sape la interior care iau mult timp sa se usuce si tin umiditate in casa pana la uscarea lor
-    Sunt case economice din punct de vedere termic, iarna cheltuind foarte putin pe incalzirea lor, asta in cazul in care sunt construite cu simt de raspundere si materiale izolatoare de calitate
-    Structura lor este rezistenta la cutremur, preluand energia undelor seismice, nu apar daune majore in structura
-    Izolare fonica din exterior

   Dezavantaje la casele pe structura metalica
-    sunt putini constructori care stiu sau doresc sa construiasca aceste case de calitate
-    Structura de metal da impresia de casa friguroasa, ceea ce e total gresit ( am vazut o casa pe structura de metal care ar fi putut sa primeasca certificarea de casa pasiva daca nu ar fi fost neglijata izolarea in pardoseala).

  Cine construieste corect astfel de case?
 
Unul din cei mai buni constructori pe care am avut ocazia sa ii cunosc este Doru Macovei de la MDS Building (www.casaoptima.ro). Puteti gasi pe site-ul lui detalii tehnice si financiare despre acest tip de case.

Un comentariu:

  1. Am locuit o perioada intr-o casa care a fost construita pe structura metalica si am fost foarte multumit de ea.

    RăspundețiȘtergere