miercuri, 26 ianuarie 2011

Celuloza

Celuloza reprezintă cel mai nou si mai ecologic material folosit atât pentru izolarea termică cât şi fonică. Acest concept adus de peste hotare pune ca principiu de bază în formarea materialului termoizolant: reciclarea. Materia primă de realizare a acestui material de constructie este ziarul. Produsul rezultant este unul uşor,  sunt de fapt fulgi care nu necesită loc de depozitare. O veste bună ar fi că firmele ce produc acest tip de material vin direct la domiciliu şi îl “montează”. Sunt două variante de celuloză: varianta uscată şi cea umedă.

Varianta uscată se suflă cu ajutorul unei pompe prevăzute cu furtun pe zona pardoselii, aşternându-se gravitaţional pe toată zona orizontală. Se recomandă un strat de 20-40 cm cu densitatea de 40-50 kg/ mc. Dacă doriţi varianta de fulgi uscati pentru izolarea mansardelor sau podurilor aceasta se realizează prin captuşirea pereţilor cu folie bariera de vapori pe fata interioara a structurii care urmează să fie izolată şi în interior se injectează fulgii de celuloză. Se recomanda un strat de izolaţie de 10-20 cm grosime cu densitaţi de 60-70 kg/mc.

Varianta umedă sau cea de tip sprey este folosită pentru pereţi. Este de fapt un amestec de fulgi de celuloză, apă şi adeziv care cu ajutorul unei pompe (identic cu un pistol de vopsit) se stropeşte pe toată suprafaţa peretelui.

Producătorii acestui nou concept de izolare promit o preotecţie ridicată la ardere, protecţie fonică, impearmibilitate, precum şi rezistenţǎ  ridicată la căldură. Conţine aditivi puri naturali şi necesită o energie de zeci de ori mai mică la producere decât celalte materiale de termoizolare. Singura problemă ar fi că montarea acestui material se face de firmele de specialitate, care se ocupă de prelucrarea şi producerea acestui tip celuloză. De altfel pe piaţă sunt apărute destule, iar acestea promit preţuri mai mici decât in cazul utilizării polistirenului sau vatei minerale.

Un comentariu:

  1. Sustin reciclarea din tot sufletul si acest articol ma bucura enorm, sa vad ca sunt oameni care imi impartasesc ideea.Felicitari

    RăspundețiȘtergere