miercuri, 26 ianuarie 2011

Izolarea termica a peretilor

Unde se aplica stratul de izolatie termica?
 Termoizolaţia se recomanda a se dispune  totdeauna la exterior si aceasta deoarce:


a. Menţine punctul de îngheţ în afara pereţilor. Daca luăm ca ipoteza de calcul o temperatură exterioară de -20 grade Celsius si interioară  24 grade Celsius, vom remarca prin calcul termic faptul că în cazul termoizolaţiei de 5 cm punctul cu temperatură de 0 grade Celsius se va afla în zidărie, spre deosebire de cazul în care peretele este placat cu polistiren de 10cm unde, acest punct se afla in exteriorul cărămizilor, anume în termoizolaţia de polistiren. Acest lucru este important fiindcă punctul de îngheţ se află în perete, ciclurile repetate îngheţ-dezgheţ producând fisuri în element.


b. Inerţia termică a peretelui. Prin inerţie termică se inţelege acea capacitate a unui obiect să înmagazineze căldură pe care să o cedeze treptat, sau invers, rece fiind să răcească zonele vecine. Stratul interior are rol de volant termic, acumulând căldură în timpul funcţionării instalaţiei de încălzire, pe care o cedează aerului interior în perioada când instalaţia nu funcţionează. Aşadar atât timp cât pereţii vor fi termoizolaţi la exterior peretele va fi cald şi va transmite în interior căldură; se va menţine mai mult timp o temperatură optimă chiar şi cu sursele de încalzire închise.

Materiale folosite:
Printre materialele folosite pentru a încetini pierderea de căldură, se numără: celuloza, vata de sticlă, vata minerală, polistiren, spumă de uretan. Majoritatea locuinţelor sunt izolate termic cu polistiren, celelate au şi ele diverse întrebuinţări, însă nu sunt importante în cazul de faţă.
Aici vom întalni o problemă pentru majoritatea persoanelor interesate în termoizolare:

Polistiren EXTRUDAT (XPS) sau EXPANDAT (EPS)?
Polistirenul reprezintă un material de construcţie cu nivel de transfer termic mic, de aici şi întrebuinţarea sa în termoizolaţii. Ca şi alte materiale polistirenul extrudat cât şi cel expandat au atat avantaje dar şi dezavantaje.

Polistirenul expandat poate fi folosit la construcţiile noi şi renovări, fiind disponibil sub formă de panouri cu grosimi de la 1 cm până la 10 cm. Este utilizat în primul rând la exteriorul clădirii, dar şi la acoperiş şi tavan. Pentru un sistem de termoizolare cu polistiren expandat la exterior este recomandat a se folosi placi cu grosimea de 80 mm, dar în nici un caz mai subţiri de 50 mm, fiind greşită decizia de a “economisi” prin reducerea grosimii plăcii de polistiren expandat.

Pe piaţa pe lângă dimensiuni variate gasiţi şi densităţi variate. Densitatea influenţează şi ea pierderile de căldură, astfel cu cât densitatea este mai mare cu atât se izolează mai bine. Pentru termoizolarea faţadelor, este recomandată folosirea exclusivă a polistirenului expandat cu densitatea de 15 (cel mai uzual) sau 20 kg/mc – calitate recomandată pentru faţadă.

Pentru a îmbunatăţi calitaţile termoizolatoare ale plăcilor din polistiren expandat, producătorii „avangardişti“ folosesc grafitul sau aluminiul în tratarea materiei prime, rezultatul fiind un produs cu calităţi termoizolatoare de excepţie, folosit atât la izolarea termică a acoperişurilor cât şi a faţadelor.
Pe piaţă găsiţi o varietate de tipuri de polistiren expandat, aveţi grijă ce cereţi!

Câteva sfaturi pentru utilizarea unor tipuri de polistiren expandat:
cu densitatea de 20 sau 30 kg/mc -pentru termoizolarea teraselor sau pentru sistemele de încălzire în pardoseală,
cu densitatea de 15 sau 20 kg/mc- pentru termoizolarea la exterior a faţadelor,
cu densitatea de 12 sau 15 kg/mc pentru izolarea termică interioară (mansardări, pereti despărţitori,  planşee).

Poate fi folosit cu success şi în zonele mai umede, împiedică dezvoltarea fungilor, bacteriilor şi microbilor.

Dacă preţul multor materiale pentru construcţii a fluctuat mult, costul polistirenului expandat a rămas constant. În ultima perioadă, beneficiază de tot mai mult succes un sistem constructiv unde se  foloseşte polistirenului expandat. Utilizarea sistemului reduce costurile construcţiei datorită montării lui rapide.
Pentru a nu influenţa “calităţile” acestuia este foarte important să fie lipit cu adeziv special, tocmai pentru a nu încarca construcţia şi a putea avea rezultatul scontat.

Polistirenul extrudat este superior datorită rezistenţei sale la acţiunile distrugătoare ale naturii. Produsul poate avea o rezistentă mare la transfer termic sau un coeficient de transfer termic mic (lucru care ne dorim la un material de termoizolare) însă cu trecerea timpul acesta se schimbă foarte mult. De multe ori izolaţiile cu polistiren expandat care au o valoare mare a rezistenţei tranferului termic la temperaturi normale, o pierd o data cu scăderea acesteia.

 Aşadar acest tip de polistiren nu are o rezistenţă mai mare la treansferul termic, fapt pentru care nu este recomandată folosirea lui în termoizolarea pereţilor. Un alt motiv fiind structura celulară închisă ceea ce înseamna că nu “respiră”.

Cea mai bună alegere însă pentru folosirea polistirenului extrudat o puteţi face pentru termoizolarea în medii umede: pardosele, fundaţii socluri, terase. Acesta fiind net superior ca impermeabilitate.  Rezistenţa polistirenului extrudat la umezeală, combinată cu duritatea si elasticitatea, fac din el un produs rezistent la îngheţ/dezgheţ.  Trebuie mentionată şi rezistenţa mai mare a lui comparativ cu polistirenul expandat la agenţi chimici precum: acizi, baze, alcool si vopsele bazate pe alcool, apa sărata, ciment, asfalt etc. Totuşi, produsele ce au în compoziţie petrol îl pot deteriora.

Este uşor de manevrat si disponibil intr-o varietate de dimensiuni, iar gradele diferite de duritate îl fac potrivit pentru anumite aplicaţii.

Pentru un complex de termoizolaţie de calitate, care să ofere rezultate, cele două tipuri de polistiren nu se exclud, ele fiind complementare.

Preţul contează deoarece, de obicei, spune multe despre calitate. Ştiind că polistirenul extrudat este mai scump decat polistirenul expandat, numai o deficienţă de calitate poate face ca preţul lui să fie mai mic. De aceea, trebuie să ştiţi că de cele mai multe ori preţul polistirenului extrudat este cel puţin dublu fată de cel al polistirenul expandat, însa calităţile acestora işi merită banii, altfel spus nu faceţi alceva decat o investiţie pe termen lung.

Vă pot face o idee despre preţ spunându-vă ca la data de 28 decembrie 2010:
- polistirenul extrudat, dimensiuni 1200x600mm, grosimea de 50 mm, se vindea cu preţul 95-105 lei/ baxul (preţul diferă în funcţie de furnizori)
- polistirenul expandat, dimensiuni 1000x500mm, grosimi 50 mm, se vindea cu 30-32 lei/baxul

2 comentarii:

  1. In linii generale polisitirenul este un material de termoizolare satisfacator din cauza manevrabilitatii sale. Insa odata cu beneficiile sale aduce si o lista de factori negativi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fiecare material are avantajele si dezavantajele sale, pe parcurs voi dezvolta subiecul si voi prezenta si alte materiale folosite la termoizolarea peretilor.
    Fiindca eu nu primesc beneficii din reclama facuta pe blog la materialele de constructie, te rog sa dezvolti subiecul si sa prezinti factorii negativi. Eu o sa incerc pe cat posibil sa prezint avantajele si dezavantajele produselor prezentate.

    RăspundețiȘtergere